Vlinder - Miriam Bruijstens


Mijn verbazing was groot toen ik dit boek met de post kreeg van Uitgeverij Van Goor. Ik had hier namelijk geen recensie-exemplaar voor aangevraagd, want om eerlijk te zijn…. Wéér een boek over gedragsproblematiek, daar had ik even geen behoefte aan. Vorig jaar verscheen bij dezelfde uitgeverij In de ruimte is het stil (2021) van Nicole Panteleakos. Dat boek ging over een meisje met autisme. Bij mijn recensie heb ik toen uitgelegd dat door eigen ervaringen met autisme in mijn directe familie en andere gedragsproblematieken in vrienden- en werkkring ik het soms lastig vind om boeken daarover te lezen. Meestal sla ik die boeken dus over.

 

Maar je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, dus ik ben Vlinder gaan lezen. Wat direct opvalt is dat elk hoofdstuk begint met een soort dagboek-fragment van Vlinder zelf. Eigenlijk is het een kleine introductie voor het hoofdstuk, want elk hoofdstuk is een kort verhaaltje op zich. Alles komt voorbij, zoals Sinterklaas, feest, rekenen en een schoolreisje. En in elk verhaaltje kom je erachter hoe die situatie is voor Vlinder die adhd heeft.

 

De schrijfstijl van Miriam Bruijstens is fijn. Het is geschreven vanuit de ik-persoon en dit maakt het erg toegankelijk voor de doelgroep. Het is natuurlijk een beschrijving hoe adhd zou kúnnen zijn bij een kind. De problematiek pakt voor elk kind anders uit, maar dit verhaal geeft wel een mooi inkijkje. Op deze manier maken de jonge lezers in ieder geval kennis met adhd en hopelijk kweekt het wat begrip.

 

De illustraties in deze uitgave zijn van Iris Boter. Het zijn vrolijke en doeltreffende illustraties die goed passen bij de sfeer van het boek. Ook  de omslag is vrolijk en nodigt uit om het boek te lezen.

 

Het is een leuk en vrolijk boek over een meisje met adhd. Het enige wat ik jammer vind, is dat er niet echt een verhaallijn door het boek loopt maar dat het losse verhaaltjes zijn. Ik vind het wel wat lastig inschatten wat nou wel en wat niet past bij adhd. Elk kind is op zijn/haar tijd wel eens druk of over beweeglijk. Wanneer is het ‘even druk’ en wanneer adhd? Voor mij blijft dat tijdens het lezen steeds als een vraag in mijn hoofd zitten.


Vlinder is een blij, stoer en avontuurlijk meisje. Ze is wel een beetje anders dan de kinderen in haar klas. Vlinder doet vaak erg druk, dan lijkt ze net een op hol geslagen paard. Ook vindt ze het moeilijk om goed op te letten en soms valt ze zomaar van haar stoel. Vlinder doet erg haar best om eerst na te denken en dan pas te doen, en dat gaat al heel goed, maar soms gaat het even mis. Gelukkig heeft Vlinder lieve mensen om zich heen die haar helpen de wereld wat beter te begrijpen. (flaptekst)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb