Taco Tapir - Renske van den Bogaard & Cear Schilder


Taco Tapir woont samen met papa en mama Tapir in het regenwoud. Taco is een stoere kleine tapir, maar ook vooral een tikkeltje eigenwijs. Hierdoor beleeft hij met zijn vriendjes de gekste avonturen, met hier en daar een wijze les. Ga je met ze mee op pad? (flaptekst)

Tijdens de eerste lockdown in 2021 werd ik benaderd door de makers van Taco Tapir. Ze hadden Taco Tapir bedacht toen ze zagen dat veel ouders hun kinderen zelf moesten gaan lesgeven (en bezighouden). Zij stelden een gratis online kinderboek beschikbaar, waarin verhaaltjes op rijm stonden. Met in elk verhaal een ander spreekwoord centraal. In hun eigen woorden: de verhaaltjes zijn niet alleen spannend en grappig, maar ook nog eens leerzaam.

 

Nu is er een fysieke verhalenbundel uitgekomen. Het idee is erg leuk. Spreekwoorden leren aan kinderen op een leuke en grappige manier. Taco Tapir is een leuke hoofdpersoon die kinderen vast aanspreekt.

 

Allereerst de verhaaltjes. Ikzelf vind het altijd extra knap als verhalen op rijm zijn. Een tekst op rijm maken die helemaal soepel loopt en het verhaal goed vertelt is lastig. Er zijn natuurlijk een paar auteurs die dit waanzinnig goed kunnen, denk aan Marianne Busser en Ron Schröder. In Taco Tapir zijn alle verhaaltjes ook op rijm. Wel vind ik deze rijmpjes van een ander niveau dan bijvoorbeeld van het net genoemde duo. Het is soms wat simpel en voelt af en toe wat geforceerd aan.

Wel leest de tekst erg fijn voor, mede door de rijmwoorden, en zijn de verhalen niet te lang.

Erg goed zijn de spreekwoorden die zijn verwerkt in de verhaaltjes. Het is duidelijk dat de verhaaltjes om een spreekwoord heen zijn gemaakt, maar niets is vergezocht.

 

De illustraties zijn vrolijk en speels. De personages zijn schattig en duidelijk te herkennen in elk verhaal. Alleen zijn de achtergronden nogal leeg en valt er niet zo heel veel te bekijken. Hierdoor worden de illustraties wat plat en voegt het niets extra’s toe aan de verhalen.

 

Een erg leuk project met een mooi uitgegeven verhaaltjesboek waardoor kinderen op een gemakkelijke manier spreekwoorden kunnen leren.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.