De Pieto-toets - Hans Hagen & Marieke van Ditshuizen


Juf Merel heeft belangrijk nieuws: er zijn te weinig Pieten. Sinterklaas moet haast alles in zijn eentje doen dit jaar. Cadeautjes inpakken, het dak op, pakjes door de schoorsteen gooien… Dat lukt hem nooit.

De kinderen van juf Merel willen graag helpen. Maar dan moeten ze eerst een Pietencursus volgen. Ze leren sluipen, klimmen, mikken, algemene Sint-kennis natuurlijk, en nog veel meer. En dan zijn ze klaar voor de Pieto-toets! (flaptekst)

Dit jaar verschijnen er meerdere boeken over Sinterklaas. Auteurs en uitgeverijen lijken weer wat meer te durven met dit thema. De afgelopen jaren verschenen er minder boeken over dit thema, vermoedelijk om de Pieten-discussie te vermijden. Veel boeken zijn uit de verkoop gehaald omdat er nog ouderwetse zwarte Pieten in voorkomen. Veel auteurs en uitgeverijen staan daar niet meer achter. Het beste voorbeeld is dan ‘Sinterklaas’ van Charlotte Dematons. Dat is misschien wel het bekendste Sinterklaasboek in Nederland, maar nu alleen nog tweedehands verkrijgbaar. En dan ook niet voor de minste prijzen, minimaal honderd euro.

Gelukkig verschijnen er nu weer nieuwe boeken. Ook Charlotte Dematons is bezig met een nieuw boek over Sinterklaas!

 

Hans Hagen schreef dit jaar ‘De Pieto-toets’. Een boek over de Sinterklaasperiode, maar niet over Sinterklaas en de Pieten. Er zijn namelijk te weinig Pieten. En in de klas van juf Merel gaan ze leren om Piet te zijn. Dat kan met behulp van de Pieto-toetsen. Al deze toetsen staan in het boek, dus die kun je zelf ook gaan doen met je kinderen/leerlingen/kleinkinderen. Een originele insteek voor een boek.

 

Het verhaal is op een fijne manier geschreven, waardoor het een goed voorleesboek is. De hoofdstukken zijn niet te lang, de toetsen zijn leuk en nodigen uit om zelf mee te gaan doen. Ook de diversiteit is vertegenwoordigd. We leren tellen in het Arabisch, Frans en nog een paar talen. Een toevoeging die weliswaar leuk is, maar weinig toevoegt aan het verhaal.

 

De illustraties van Marieke van Ditshuizen zijn in kleur. De bladzijden zijn soms zelfs helemaal in kleur. Dit zorgt voor een vrolijk en sfeervol boek. Ook nodigen de illustraties en het omslag uit om het boek lezen!

 

Een interessante kijk op het personeelstekort in Nederland op dit moment. De Pieto-toetsen zorgen ervoor dat dit een leuk en interactief boek is. Zonder de toetsen is het verhaaltje wel wat mager, maar beide onderdelen vullen elkaar goed aan. Zeker een aanrader om voor te lezen tijdens de Sinterklaasperiode!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb