Stinkie - Tjibbe Veldkamp & Emanuel Wiemans


Geloof in jouw droom billen

Wie weet komt hij uit! Komt

                  wat er

 

Maak kennis met Pip

en haar pony Pinkie stinkie (flaptekst)

Een boek van Tjibbe Veldkamp - dat moet goed zijn. Ik kan me namelijk geen enkel boek van hem herinneren dat mij niet kon bekoren. Denk bijvoorbeeld aan zijn prentenboeken Handje en De verkipping. Die behoren tot mijn favoriete prentenboeken. Maar dit is een heel ander soort boek. Het is een deel in de Tijgerlezen-reeks van uitgeverij Querido. Een reeks zonder avi-niveaus maar wél voor beginnende lezers. Dit houdt dus in dat de zinnen korter zijn en het makkelijker leesbaar is.

 

Tjibbe Veldkamp kiest voor een originele insteek. Hij heeft het boek geschreven, maar de hoofdpersoon heeft allerlei dingen doorgekrast en veranderd. Dit zie je al bij de titel. Het boek heette eerst Pinkie, maar de hoofdpersoon heeft het veranderd in Stinkie.

Dit gebeurt tijdens het verhaal ook constant. Waar de ‘schrijver’ een leuk verhaal schrijft over een leuke pony, leuke mensen en leuke avonturen, maakt de hoofdpersoon er een minder mooi verhaal van. Het lijkt op deze manier haast realistischer dan het originele verhaal. Dit zorgt ervoor dat het verhaal erg grappig is en leuk om te lezen. Daarentegen zorgt het er wel voor dat het echt een zelfleesboek is en niet een voorleesboek.

 

De illustraties van Emanuel Wiemans zijn geestig en passen goed bij de sfeer van het boek. Hij gebruikt mooie kleuren en bijna geen enkele bladzijde is wit. Dit maakt het een vrolijk boek om te bekijken.

 

Tjibbe Veldkamp bewijst met dit boek voor mij weer dat hij één van de betere Nederlandse kinderboekenschrijvers is.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb