De eikelvreters - Els Pelgrom


Curro groeit op in het zuiden van Spanje, waar de burgeroorlog diepe sporen heeft nagelaten. Zijn familie woont in een grot aan de voet van een berg. Om geld te verdienen moet hij al jong van school en varkens hoeden. Maar Curro is vindingrijk en bedenkt elke keer weer een of ander handeltje. Vol optimisme vertelt hij over zijn leven – over de zigeunermuziek waar hij zich aan kan verwarmen, over de straatarme dorpsgenoten, die voor eikelvreters worden uitgemaakt, en over zijn eerste verliefdheid. Hoewel hij elke dag weer op zoek moet naar eten, bezit hij iets wat onbetaalbaar is: het talent om uit de kleinste dingen geluk te putten. (flaptekst)

In 2022 komt er voor het eerst sinds jaren weer een nieuw boek uit van Els Pelgrom. Pelgrom is een populaire kinderboekenschrijfster. Ze won drie Gouden Griffels, waaronder voor De eikelvreters, en nog twee Zilveren Griffels. Het was groot nieuws dat er een nieuw boek uit gaat komen en ik ben heel benieuwd! Maar ook haar eerdere werk wordt opnieuw uitgebracht door uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Als eerste dit boek, De eikelvreters. Ik las nog nooit een boek van deze auteur en dit is een mooie gelegenheid om dat eindelijk te doen.

 

Allereerst heeft De eikelvreters een intrigerende titel. Want wat zijn eikelvreters? Het omslag prachtig geïllustreerd door Ludwig Volbeda. Mijn complimenten aan de uitgeverij, ze hebben deze heruitgave goed aangepakt. Ook de tekst op de achterflap maakt mij nieuwsgierig naar dit boek.

 

Els Pelgrom heeft ervoor gekozen om dit verhaal te vertellen door de ogen van Curro. Het is geschreven in de ik-persoon. Dat zorgt ervoor dat je meteen het verhaal in wordt gezogen en je een band voelt met deze jongen en zijn familie. En dat is misschien wel de sterkste troef van dit boek. Je leest over echte mensen van vlees en bloed, die herkenbare dingen meemaken. Het is niet een groot avontuur, maar een verhaal over rondkomen met weinig middelen in andere tijd. Daardoor kan ik na het lezen van het boek niet goed omschrijven waar het verhaal over gaat. Er is zoveel gebeurd, maar een groot avontuur waar het hele boek om draait is er niet. Je groeit samen met Curro op, je rouwt samen met Curro, je gaat samen met Curro op avontuur en je leeft samen met zijn familie.

 

Op het omslag staat een stukje geciteerd uit het juryrapport van de Gouden Griffel 1990:

‘Met De eikelvreters bewijst Els Pelgrom opnieuw dat literatuur van het hoogste niveau toegankelijk kan zijn voor kinderen.’ 

 

Voor mij is literatuur een wat vaag begrip. Ik begrijp nooit zo goed wanneer een boek nou onder literatuur valt en wanneer niet. Blijkbaar valt dit boek volgens de jury van de Gouden Griffel onder literatuur. Ik kan daar geen goede uitspraak over doen. Ik vind het in ieder geval een geslaagd boek dat veel onderwerpen aanstipt en een goed beeld geeft van het leven van Curro. Daarom ben ik blij dat dit boek opnieuw is uitgebracht en dat een nieuwe generatie kinderen hopelijk veel plezier gaat beleven aan de boeken van Els Pelgrom, net zoals ik.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.