Raargebeurd - Emanuel Wiemans


Twee nieuwsgierige kinderen belanden in het rariteitenkabinet van Meneer Fred op zoek naar een écht mysterie. Daar weet Meneer Fred wel raad mee. Waar zijn bijvoorbeeld al die schepen gebleven in de Bermudadriehoek? Bestaat de Verschrikkelijke Sneeuwman echt? Vaart de Vliegende Hollander nog steeds rond? En… leeft Elvis nog? 

Meneer Freds verhalen zijn zo levendig dat het lijkt alsof ze er zelf bij zijn! Maar zijn ze nou waargebeurd of raargebeurd? (flaptekst)

Het eerste boek van Emanuel Wiemans dat hij zelf heeft geschreven en getekend voor deze doelgroep. We kennen hem al als illustrator van meerdere kinderboeken. Daarin heeft hij laten zien gevarieerd te kunnen illustreren. Zijn stijl weet mij altijd wel te bekoren. Doet zijn schrijven dat ook?

 

Allereerst spreken het omslag, de titel, de ondertitel en de uitgave meteen aan. Het kleurgebruik in de illustratie is wat donker, maar erg sfeervol. Ook leuk is het dat we meteen een voorproefje krijgen van waar het verhaal over zal gaan. Over de manier van uitgeven is duidelijk ook nagedacht. Geen gladde omslag maar een ruwe, beetje ouderwetse manier van uitgeven. Fijn om te zien dat een uitgeverij zoveel moeite doet voor een boek!

 

De kracht van het boek bestaat toch uit de illustraties. Wiemans pakt de lezer helemaal in. Je wordt in het rariteitenkabinet van Meneer Fred gezogen en je wilt alles zien. De ‘geschiedenislessen’ zijn interessant en mooi uitgebeeld. Op deze manier leren kinderen ook nog wat op een erg leuke manier!

 

Eigenlijk is dit boek beter te beschrijven als een graphic-novel. Er staan geen enorme stukken tekst in en dat past goed bij dit verhaal en de illustraties. Wiemans heeft een leuke insteek bedacht om kinderen wat dingen bij te brengen over de geschiedenis. Ik merkte wel dat het geen boek is om in één keer te lezen. Dan wordt het net wat minder interessant en ga je stukken overslaan. Wanneer je het boek in etappes leest, komt alles goed tot zijn recht. En dat verdient dit boek!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb