Museumnacht - Chinouk Thijssen


Een jaar geleden werd er een gruwelijke meervoudige moord gepleegd in het Instagrammuseum. De dader werd doodgeschoten, maar het museum bleef dicht. Op internet loven twee Youtubers nu vijftigduizend euro uit aan het groepje dat een nacht in het museum durft door te brengen. Wanneer acht vrienden de uitdaging aannemen, ontstaan er spanningen en wordt er opnieuw gemoord. Wie is de dader? Een geest uit het verleden of iemand van de groep? (flaptekst)

Na het lezen van de twee kinderboeken over Lucia Flores van Chinouk Thijssen werd ik erg benieuwd naar andere boeken van deze auteur. Dit jaar verscheen een nieuw Young Adult boek van Thijssen. Een andere doelgroep dan bij de boeken over Lucia Flores. Ik ben benieuwd.

 

Het eerste wat opvalt is hoe makkelijk het boek leest. Dit komt door de verhaallijn, maar ook door de manier van schrijven en vertellen. Elke hoofdstuk is vanuit een ander perspectief geschreven en dat geeft een inkijkje in de personages en de manier waarop zij omgaan met deze spannende situatie. Wel is dit in het begin wat verwarrend, omdat je iedereen nog moet leren kennen. Maar halverwege het boek zit je er helemaal in en herken je iedereen. Het wordt natuurlijk steeds gemakkelijker, omdat de groep tijdens het verhaal wordt uitgedund en er minder verschillende personages zijn om over te lezen.

 

Het verhaal bouwt op naar de climax en dit zorgt ervoor dat je nieuwsgierig bent naar het verdere verloop en wie de dader is. Op geen enkel moment was het voor mij duidelijk wie de dader is. Ergens is dat natuurlijk goed, als je in het tweede hoofdstuk al doorkrijgt wie de dader is hoef je niet meer verder te lezen. Maar ik had het toch leuk gevonden om een beetje zelf de zaak op te lossen.

 

Het verhaal is heftig. Het is zeker geen thriller, maar echt een horrorverhaal. Het leent zich uitstekend voor een horrorfilm. Wel is meteen duidelijk dat iedereen zal doodgaan. Hoe en wanneer, dat is nog even de vraag.

 

Chinouk Thijssen heeft een boek geschreven dat prettig leest, geschikt is voor de doelgroep en een interessant verhaal heeft. Wel is het wat tijdsgebonden met alles over Instagram en de duidelijke verwijzingen naar de huidige tijd. Over een paar jaar kan dit achterhaald zijn. Vergeleken met haar kinderboeken vind ik de schrijfwijze in dit boek van hogere kwaliteit. Misschien ligt de wat oudere doelgroep haar beter.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb