Recensies


Hieronder vind je de recensies. Zoek je een specifiek boek voor een bepaalde leeftijd? Klik dan op de knop hiernaast voor een overzicht! Heb je ideeën voor een boek om te recenseren? Laat het me weten!

Juli 2024

Mannus en de onzichtbare kracht

Mannus is bang dat hij nooit ridder zal worden. Zijn broers hebben talent voor zwaardvechten en andere stoere dingen, maar hij niet. Zijn moeder stuurt hem naar Elfling Ougus, een mysterieuze kluizenaar in de bergen. Bij Ougus leert Mannus een onverwachte kant van zichzelf kennen. Maar dan slaat het ongeluk toe: het land van zijn ouders wordt aangevallen door een wrede koning, en zijn moeder wordt gevangengenomen. Mannus moet in actie komen. Maar is hij daar wel klaar voor? (flaptekst)

Lees meer »

Kermiskind

Rosa reist samen met haar familie het land door om op kermissen in theatervoorstellingen te spelen. Maar eigenlijk vindt Rosa toneelspelen verschrikkelijk. Als kleuter moest ze al meedoen en stond ze te huilen op het podium. Nu ze ouder is, speelt ze braaf haar rolletjes, maar ze zou liever bij de draaimolen helpen of achter de kassa zitten. Gelukkig heeft Rosa Teunis, de jongen die de sterren van de hemel speelt in hun toneelstukken, vooral in vrouwenrollen. Met hem sluit ze een dierbare vriendschap en ze komt erachter dat hij een groot geheim heeft.

Lees meer »

De onderwaterpoort

Het is 2032 en er is weer eens een hittegolf in Groot-Brittannië. De regering heeft een avondklok ingesteld en winkels moeten hun deuren sluiten. Polly verveelt zich en zoekt naar nieuwe manieren om af te koelen. Tijd om haar angst voor diep water onder ogen te zien. Dat blijkt een must wanneer zij en haar broer voor de rest van de zomer naar hun tante worden gestuurd die aan de rand van een groot meer woont.

Lees meer »

Zoef!

Amir is vreselijk verdrietig. De allerliefste hond van de wereld is dood. Op de plek naast zijn bed waar Oela altijd sliep, heeft zijn moeder een oud tapijt neergelegd. Maar het is geen gewoon tapijt: het stelt zich voor als Zafar Omar Emín Faroek de Veertiende (kortweg: Zoef) en het kan vliegen!

Lees meer »
Juni 2024

De toch niet zo eenzame tocht van Torre

Het leven van Torre staat op zijn kop als hij na de komst van zijn babybroertje Pelle naar een oom wordt gestuurd die hij nauwelijks kent. Gelukkig blijkt oom Fons lekker gek en woon hij hoog in de bergen in een wonderlijke berghut. Dan slaat het noodlot toe en verdwaalt Torre samen met het eigenwijze geitje Natneus in een geheimzinnig bos. Een bijdehante aardman wil het best helpen, maar daar moet Torre dan wel iets voor doen. Dat is het begin van een wervelend avontuur waarin Torre een verschrikkelijke berglor moet verslaan, samen met het aardvolk en een bonte stoet aan bosbewoners. Torre blijkt meer te durven dan hij ooit had gedacht. Maar zal het genoeg zijn? (flaptekst)

Lees meer »

Frietje Frommel

Frietje Frommel woont in een stampvol huis, zelfs de stoep staat vol met spullen. Haar moeder verkoopt rommel en haar vader handelt in oud ijzer. Dat levert zo weinig op, dat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen. Voor extra geld verhuren ze de zolder aan een kolonel met vier kippen. Als Frietje en haar beste vriend achter de computer zitten, zien ze online een vliegdekschip voor maar honderd euro. Frietje drukt op de koopknop: zo veel kilo oud ijzer levert heel veel geld op! Dit enorme schip is de oplossing voor alle problemen. Of worden die alleen maar groter? (flaptekst)

Lees meer »

Naar buiten! Naar buiten!

Een eigenwijs prentenboek voor alle kinderen die buiten op hun best zijn. Vijf buurkinderen zijn het liefst de hele dag buiten, wat voor weer het ook is. De grote mensen vinden dat niet altijd een goed idee. Het is te warm of te koud, het regent of het waait te hard. ‘Wat nou te koud, te warm, te nat, te donker?’ vinden de kinderen. Dat is toch juist allemaal fijn? ‘Naar buiten! Naar buiten!’ roepen ze elke dag weer. Als ze eenmaal op pad zijn, spelen ze niet alleen, maar zoeken ze ook naar schatten. Die vinden ze in de kleinste dingen, maar heel soms ook in iets groots… (flaptekst)

Lees meer »

Helden van de straat

Wanneer Peggy een zwerfhond van de straat redt, ontstaat er een mooie vriendschap. Niets kan haar en Beau scheiden - totdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Peggy wordt voor haar veiligheid naar de kust gebracht, maar Beau blijft achter in Londen. Nacht na nacht, terwijl het bommen regent en levens worden verwoest, snuffelt Beau tussen het puin van de stad, o- zoek naar overlevenden. Als het noodlot toeslaat en Peggy’s leven voorgoed verandert, laat Beau de kop niet hangen. Hij heeft een plan. Maar hoe komt hij bij haar? (flaptekst)

Lees meer »

Bombaaj

Bombaaj is een hond met korte pootjes en woont in een Zuid-Spaans dorpje. Op een dag ontmoet hij de tienjarige Ana, die verdrietig is sinds haar vader het gezin heeft verlaten. Samen met zijn oude baasje Serafín gaat hij naar Madrid om haar vader te zoeken. In geuren en kleuren vertelt het grappige en filosofische hondje over een warme zomer en wat er met hem, zijn baasje en Ana gebeurde… (flaptekst)

Lees meer »

De kinderen van De Grote Beer - groep 1+2

Daan, Lisa, Darryl, Kim en Frank gaan voor het eerst naar school. Dat is best spannend, want veel dingen zijn nog nieuw. Iets vertellen in de kring, bijvoorbeeld, of samen naar gymles. Gelukkig hebben ze een lieve juf en went het snel.

Lees meer »
Mei 2024

het niet-zo-lieve-heerstbeestje

Mo weet dingen die jij nog niet weet over lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes lijken namelijk zoet en braaf, maar ze zijn geboren om te heersen! Daarom smeedt Mo een plan waarin ze samen met Thor, haar niet-zo-lieve-heersbeest, de grote mensenwereld op z’n kop zet. (flaptekst)

Lees meer »

Harris en de dinomaffia

Harris is dol op zijn Schotse eiland Skye. Hij woont er in een caravan op een rots boven zee, omringd door reuzenhaaien en zeevogels. Minder geslaagd is oma, die bijna elke dag dezelfde vieze haggis kookt. En Harris mist zijn moeder, die alweer twee jaar in Italië zit voor dinosaurusonderzoek.

Lees meer »

Tom Poes – Het geheim van het Nevelmoeras

Op een druilerige dag gaat Tom Poes op bezoek bij heer Bommel. Die staat op het punt te vertrekken naar het zonnige zuiden, om te vissen in het Zilvermeer. Zijn vriend Tom Poes besluit met hem mee te gaan. Bij aankomst lijkt er echter iets niet pluis… Het dorp is verlaten en tot hun schrik ontdekken ze dat het heldere Zilvermeer heeft plaatsgemaakt voor een mistig en naargeestig moeras.

Lees meer »

De Fluistervlammen - Het geheim van de Doolhofstad

Benjamiah geloof niet in magie. Maar dan krijgt hij per post een mysterieuze pop opgestuurd. De pop komt tot leven en leidt hem naar een andere betoverende wereld. Een wereld die bestaat uit een doolhof van straten, waar kleur net zo waardevol is als goud en waar getoverd wordt met behulp van poppen…

Lees meer »

De bibliothecaresse van Auschwitz

Dita is veertien wanneer ze met haar ouders in het concentratiekamp Auschwitz terechtkomt. Pal onder de ogen van de nazi’s is er in het geheim een schooltje opgezet. Daar waar boeken streng verboden zijn, verbergt Dita met gevaar voor eigen leven de kleinste en meest kostbare bibliotheek die ooit heeft bestaan. (flaptekst)

Lees meer »

De kleine Lord

Een straatarme jongen ontdekt dat hij de enige erfgenaam is van een graaf: zijn grootvader, die hij nog nooit heeft ontmoet. Cedric wordt steenrijk, maar daarvoor moet hij alles achter zich laten wat hem vertrouwd is: zijn moeder, zijn vrienden, zelfs zijn land… Hij moet helemaal alleen bij zijn knorrige, oude opa gaan wonen.

Lees meer »
April 2024

Onmogelijke wezens

Wanneer Christopher een babygriffioen redt, belandt hij in een fabelachtig avontuur ver weg van de gewone wereld. Hij komt terecht in de Archipel, een geheime eilandengroep waar nog mythische wezens leven.

Lees meer »

De Kabaalbende - Stoute Streken

Op een dag rijden Frietje en haar ouders in een knalgele gedeukte bus het oersaaie stadje Braverick binnen. De Bravericken kijken hun ogen uit. Al jaren houden zij zich keurig aan de strenge regels van burgemeester Pietlut. Herrie is verboden in het keurige stadje, net als spelen en knoeien – en eigenlijk alles wat leuk is.

Lees meer »

Roversjong

Een boek dat dusdanig heftig begint, een heftige slachting door een vos, lijkt niet meteen geschikt voor 4-jarigen. Maar niets is minder waar. De heftige slachting wordt besproken op een manier dat je er als lezer bijna niets van meekrijgt. Er is één kip die het overleeft, Vera Kloek. Zij zat te broeden en zoals het een goede kip betaamt verlaat je de eieren niet. Pas wanneer alles stil en rustig is neemt ze een kijkje en komt tot de conclusie dat alle kippen en de haan weg zijn. Er liggen alleen nog veren op het gras. Maar dan blijkt er een jong vosje achter te zijn gebleven. Vera Kloek smelt van de zielige oogjes en neemt hem onder haar hoede. Haar jonkies groeien op met Vonk, de vos. Wanneer er nieuwe kippen komen, wordt Vonk weggestuurd. Ze vertrouwen een vos niet. Vera gaat met hem mee op reis.

Lees meer »

Beloofd is beloofd, kleine panda’s

Wie wil dit prentenboek nou niet lezen. Twee superschattige rode panda’s kijken je met hun grote ogen aan. Die ogen smeken je bijna om het boek open te slaan. Dan kom je bij het schutblad. Dat heeft een hele andere sfeer. Het is een prachtig bergachtig landschap in een soort van zwart/blauw tint. Je krijgt meteen een idee van de omgeving waar dit verhaal zich in afspeelt. Wat volgt zijn stuk voor stuk prachtige platen waarin wordt gespeeld met diepte, licht, kleur en sfeer. Het is bizar hoe de illustrator, Jim Field, dit verhaal vormgeeft. Elke illustratie is stuk voor stuk een kunstwerk. Zelfs als het verhaal niets zou voorstellen, zou ik dit boek alleen al voor de illustraties willen hebben.

Lees meer »

De terugstromende rivier – Het verhaal van Hannah

Hannah is nog jong als haar vader sterft. Ze heeft alleen nog het vinkje dat ze van hem kreeg. Als het vogeltje ziek wordt, besluit Hannah op zoek te gaan naar de terugstromende rivier. Want een druppel daarvan volstaat om het eeuwige leven te krijgen. Alleen heeft nog nooit iemand de terugstromende rivier gevonden…

Lees meer »

Het geheim van de Malamander

Herbert Citroen van het Grand Hotel Nautilus weet dat het niet gemakkelijk is om gevonden voorwerpen terug bij hun eigenaars te krijgen - zeker wanneer het gevonden voorwerp geen voorwerp is, maar een meisje, Violet.

Lees meer »

Hiernaast, bij ons thuis

De mama van Pipa heeft een B&B, vlak bij een groot ziekenhuis. Wanneer de familie Duinslager er verblijft omdat hun zoon Paul ernstig ziek is, raakt Pipa in de ban van zijn zus Felien. Waarom zegt ze amper een woord over haar broer? Waarom beweert ze dat haar ouders niet haar ouders zijn?

Lees meer »
Maart 2024

Vrolijk Pasen!

Kijk, daar komt de groep van Lieke! De kinderen lopen in een vrolijke optocht door de straat. Het is bijna Pasen!

Lees meer »

De chaos in Loïs

Maarten en Loïs zijn samen opgegroeid en hebben altijd met elkaar gespeeld. Maar sinds hij verliefd op haar is geworden, krijgt hij rode vlekken in zijn nek zodra ze hem aankijkt. En nu is Loïs ziek. Maarten voelt zich schuldig dat hij niet bij haar langs durft en wanhopig omdat ze misschien wel doodgaat. Als hij hoort over een geheimzinnig leegstaand huis waar kapotte dingen op magische wijze weer heel worden, ontstaat er een plan in zijn hoofd. Wat als Loïs een nacht in dit huis zou doorbrengen…? (flaptekst)

Lees meer »

Mijn vader in de mottenballen

Simon is tien jaar als zijn vader verdwijnt. Simons moeder is overstuur, maar zegt niets. Het enige wat Simon weet is dat ze spullen van zijn vader in dozen met mottenballen op zolder heeft opgeslagen. Buiten is de spanning net zo erg als thuis. Op school leert Simon hoe hij moet wegduiken als de atoombom valt. Wanneer hij met legoblokjes een ontwerp voor een schuilkelder heeft gemaakt, besluit hij zijn vader te zoeken. Hij vindt een agenda vol codes en denkt dat zijn vader bezig is met een geheime missie tegen de Russen. Dan ontmoet hij het wonderlijke meisje Jo, dat hem op verrassende wijze op het spoor van zijn vader brengt… (flaptekst)

Lees meer »

De boom die een wereld was

De boom is oud en stil. Aan een tak hangt een luiaard de hele dag roerloos voor zich uit te staren. Tussen de wortels slaapt een beer. Een mier marcheert dag in dag uit dezelfde weg langs de stam. Maar wat gebeurt er als de nacht valt en niemand de luiaard meer in de gaten houdt? Waarom is de kruisspin zo mager? En Betsie, de bladluis, zo moddervet? Waarom kijken die twee snoeken in het meertje bij de boom zo chagrijnig? En die bonte boomeekhoorn – heeft die nou een horloge om? (flaptekst)

Lees meer »

De Titanic en het raadsel van de grote Omar

Cilia kijkt enorm uit naar haar reis op de Titanic, totdat blijkt dat haar hondje Toto in de kennel aan boord moet. Terwijl haar ouders zich op het societyleven van de eerste klas storten, probeert Cilia zoveel mogelijk tijd met haar pup door te brengen.

Lees meer »

Koningsspel

Als Auga in de verte kijkt, ziet ze alleen maar vage strepen en vlekken. Maar omdat ze van dichtbij juist wél scherp ziet, kan ze de fijnste versieringen maken in het ivoor dat de jagers meebrengen van de walrusjacht. Stiekem glipt Auga aan boord van haar vaders schip, waarna ze ongewild betrokken raakt bij een strijd tussen meedogenloze machthebbers. Ze moet voorkomen dat haar prachtige schaakspel in verkeerde handen terechtkomt, met gevaar voor eigen leven… (flaptekst)

Lees meer »

Salto

Wat als er van alles aan de hand is met je familie?De twaalfjarige Álfur is een heel gewoon kind uit Kópavogur in IJsland. Na school gamet hij met zijn beste vriend en traint hij om in een hogere turngroep te komen. Met Álfurs is familie daarentegen van alles aan de hand. Zijn tante was ooit de beste turnster van IJsland, maar niemand praat meer met haar. En als bij Eiki, zijn drie jaar oude broertje, autisme wordt vastgesteld, staat de wereld op zijn kop. Ineens mogen ze thuis geen gluten meer eten en worden ze een plasticvrij huishouden. Alsof dat Eiki zal helpen... Hun ouders willen zelfs verhuizen! Álfur besluit dat het zo niet langer kan. Hij moet en zal bewijzen dat zijn broertje helemaal niet anders is.

Lees meer »

Grimwoud

Nablijven is normaal gesproken niet zo spannend, maar op deze verdoemde dag is het angstaanjagend!

Lees meer »

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten is al jaren een grote naam in de Kinderboekenwereld. Zijn illustraties zijn niet meer weg te denken uit boeken. Ook maakt hij zelf boeken en Er kwam een krokodil logeren is zijn nieuwste werk.

Lees meer »
Februari 2024

De dikste billen van het hele land

Liedjes zingen, we doen het allemaal, op de fiets, onder de douche of gewoon omdat je wakker wordt met een wijsje in je hoofd. En het allerleukst is samen zingen! In deze prachtige verzamelbundel vind je de meest gezongen kinderliedjes van nu, van klassiekers als ‘Hansje Pansje Kevertje’ en ‘Klap eens in je handjes’ tot eigentijdse liedjes als ‘Baby Shark’ en ‘Ze kunnen zeggen wat ze willen maar de olifant heeft de dikste billen van het hele land’. Annemarie van Haeringen maakte bij bijna 200 liedteksten schitterende tekeningen in alle kleuren van de regenboog. (flaptekst)

Lees meer »

Prijskinderen

De vader van Robbie overlaadt zijn kinderen met prijzen: Bord leeggegeten, tekening gemaakt, zandkastelen gebouwd: alles is een trofee waard. Robbie en An hebben hun buik vol van al die trofeeën, en ze besluiten om wat minder lief te worden, misschien dat dat helpt… (flaptekst)

Lees meer »

Mijn tante en mijn oom die wonen in een eikenboom

Noëlle Smit heeft bij een vers van Annie M.G. Schmidt weer illustraties gemaakt. Ditmaal van het lied: Mijn tante en mijn oom die wonen in een eikenboom. Noëlle Smit doet dit zoals we gewend zijn van haar. Met vrolijke, enthousiaste en kleurrijke illustraties. Hoewel het lied niet veel houvast geeft heeft Noëlle Smit er een eigen verhaal bij bedacht. Een gezin die woont in een grote boomhut. Je kunt je er van alles bij voorstellen. Smit weet dit ook daadwerkelijk op papier te krijgen. Je wilt zelf ook in zo’n boomhut wonen na het lezen van dit prentenboek.

Lees meer »

Abel en Lot gaan verhuizen

Abel en Lot gaan verhuizen. Maar alleen met mama. Papa woont straks in een ander huis. Best spannend allemaal! Ze kennen in hun nieuwe straat nog helemaal geen andere kinderen en overal worden nieuwe huizen gebouwd. Het lijkt wel een grote zandbak. En er rijdt ook nog een hele mooie grote graafmachine rond. Als ze vrienden worden met de bestuurder daarvan, wordt het één groot feest. (flaptekst)

Lees meer »

Heartstopper - deel 5

Nick en Charlie hebben een zwaar jaar achter de rug. Samen hebben ze ontzettend veel meegemaakt, maar hun relatie is sterker dan ooit. Charlie heeft het gevoel dat hij wel klaar is voor de volgende stap in hun relatie. Hij wil graag logeren bij Nick, en probeert zijn moeder om toestemming te vragen, maar dat blijkt nogal een uitdaging. En Nick heeft – nu hij bijna zijn laatste schooljaar in gaat – ook andere dingen aan zijn hoofd: hij moet kiezen naar welke universiteit hij wil.

Lees meer »